-
Alışveriş sepetiniz boş!
Mezuniyette kep atma artık bir gelenek ise bazen de mecburiyete dönüşmüş durumdadır. Öğrenciler okulu bitirmenin sevinci ile mezuniyet kep cübbesi giymek ve kep atmak isterler bu sevinci tüm okul arkadaşları ve aileleri ile paylaşmak isterler. Üniversite mezuniyet cübbesinden tutun da anaokulu mezuniyet cübbesine kadar ilkokul, ortaokul, lise tüm eğitim seviyelerinde mezuniyet törenlerinde cübbe giymek ve kep atmak moda olmuştur. Kep atmayan ya da kep cübbe giymeyen öğrenciler mezun olmuyormuş gibi bir hava meydana gelmiştir. Bu atmosfer içerisinde dışlanmamak için tüm mezunlar biraz da mecburen etkinliğe katılıp bu özel günde arkadaşları ile birlikte bu günü somutlaştırmaktadırlar. Bir de madalyonun diğer yüzü olan aileler ise çocuklar mezun olur iken buruk olmasın arkadaşları, herkes kep atma etkinliğine katılıp cübbe kep giyip mezuniyet kepi takarken bu zevkten ve törenden mahrum olmasınlar diye katılım için ön ayak olmaktadırlar. Kimi veliler ise maddi külfetten kaçınırken birçoğu kaçınmamaktadır. Kep atma ve mezuniyet töreni için sadece kep cübbe için bütçe yeterli gelmiyor bunun mezuniyet kıyafeti, kesilen pasta, yapılması planlanmış ise ışık ve havai fişek gösterileri gibi faaliyetler için de para gerekmektedir. Kimi kutlamalar daha sade ve pek göz doldudur nitelikte olmamak ile daha mütevazi yapılmaktadır.
Kep atmanın keyfiyeti günümüzde sevinç gösterisi olarak ifade edilebilir. Geçmişe bakıldığında mezuniyet cübbesi akademik kariyerini tamamlamış öğretim görevlilerinin mezuniyet belgelerini aldıklarında giydikleri biniş olarak adlandırılır. Üniversitelerden mezun olan öğrenciler de buna eşlik etmek için mezuniyet cübbesi giyerler. Tabi ki binişler ile öğrencilerin giydikleri arasında model şal ve işleme gibi farklılıklar vardır. Zorlu bir eğitim öğretim döneminin sonunda kep atmayı kendilerine hak gören öğrenciler törene katılır ve coşku ile keplerini defalarca havaya atarlar. Kep atmayı hak görmemek mezun olmadığını kabul etmemek anlamını taşımamakla birlikte sanki kep atma ile mezuniyetin tamamlanmış olacağı hissiyatını taşıyan öğrenciler bu mutlu günün gelmesini iple çekmektedirler. Gençliğin vermiş olduğu sıcak kanlılık, yarınlara umut ile bakmanın hayatta daima umut dolu yarınlar olduğu ve bu umut dolu yarınlardan birisi olan mezuniyet törenini güzel bir şekilde yaşamak isteği mutlaka her mezunun hakkıdır. Önemli olan ne şekilde yaşandığı değil ortamın yaşanmasıdır. Ortamın yaşanması çok gösterişli, şatafatlı veya külfetli olduğu gibi tam tersi de olabilir ama sonuç ve heyecan mutlaka gençler için hep aynıdır. Tören yapmak ve mezun öğrencilere cübbe giydirmek ve kep attırmak özel okul ve özel eğitim kurumlarının etiket sahibi olmasını sağlamak için bir araç olarak görülmektedir. En güzel ve gösterişli şekilde organize olarak bu işin yapılması gerekmektedir bu düşünceler içinde olanlar için tabi. Çünkü kurumun reklamı olacak ve ismi duyulacak ve kariyerin artmasına katkıda bulunacaktır mezuniyet orgazinasyonu. Esas olan kaliteli eğitimi veren topluma ve ülkeye kaliteli eğitimci, yönetici ve meslek sahiplerini yetiştiren özel veya resmi kurumlar da bu kervana katılmak zorunda kalmışlardır.
Bu organizasyondan dolayı bu iş için bazı sektörler oluşmuş bu konuda hizmet veren organizsayon firmaları olmuştur. Bu da ekonomiye katkının bir parçası olarak görülmelidir. Bu konuda gereken her şey mezuniyet kepinden tutunda ışık gösterisi havai fişek pasta kesme ses sistemleri gibi tüm hizmetleri veren organizasyon şirketleri işlerini en güzel şekilde yapmakta ve bu günler için önceden tarih alınmaktadır. Kutlama işlerini mekanda yapan okullar olduğu gibi kep atma işini düğün ve balo salonlarında yapan kurumlar da vardır. Bizden mezun olanlara hayırlı olsun dilemek ve iş hayatına kolayca atılmalarını kendilerine, ailelerine ve ülkeye faydalı olmalarını temenni etmek düşüyor.